Неділя, 04 серпня 2019 16:32

Як отримати 2 га землі в Україні? Процедура оформлення від юристів

(8 голосiв)

Україна багата на родючі землі, і це знає кожен її житель. Вона займає лідируючі позиції в сільському господарстві Європи. Фермерських господарств на 1 січня 2019 року в Україні становить близько 46 тисяч. І дає можливість працювати більш 100 тисячам українців.

Але чи знаєте Ви, що кожен повнолітній український громадян вправі отримати 2,000 га землі безкоштовно для ведення особистого селянського господарства, і ця норма фіксована в Земельному кодексі України. Це дійсно так. Здійснити це не так уже й просто. Вся справа в паперовій бюрократії, хоч і уряд намагається зробити все можливе для зменшення терміну оформлення документів. Який перший крок до отримання 2 га землі? Які документи необхідні для цього? Розповімо далі.

Отримати 2 га землі - першорядні кроки

Отримання землі безкоштовно означає, що землю після оформлення документів Ви отримаєте, але за оформлення документів платити доведеться. Вартість оформлення по Україні різна, від 4 до 12 тисяч гривень.

Насамперед потрібно звернутися з проханням в письмовому вигляді, про безоплатну передачу землі до відповідного органу. Згідно з Земельним кодексом України цими органами є:

Для земель комунальної власності:

  • Сільська рада;
  • Міська рада;
  • Сільська рада;

Для земель власність, якої знаходиться у держави:

  • Районні державні адміністрації;
  • Держгеокадастр;

Заява складається з паспортних даних громадянина України, прописки, орієнтовну площу земельної ділянки, її цільове призначення та додатки. До додатків ставитися графічні матеріали розташування земельної ділянки, згода землекористувача.

Для оформлення графічних матеріалів можете скористатися Публічної кадастрової картою України. Вона доступна у вільному користуванні, але за більш детальною інформацією про ту чи іншу земельну ділянку необхідно зайти на сайт за допомогою ЕЦП.

Пам'ятайте про те, що ці документи потрібні згідно ст. 118 Земельного кодексу, і відповідні органи можуть зажадати від Вас і інші документи і довідки, які не фіксовані цією статтею.

Після подачі заяви протягом 1-го місяця Вам повинні відповісти уповноважений орган з дозволом про розробку проекту землеустрою.

Процедура оформлення при отриманні 2 га землі - наступні кроки

Після відповіді уповноваженого органу, Вам необхідно звернутися в організацію, яка займається розробкою проектів землеустрою. Після укладення договору про надання послуг та оплати їх, фірма почне виконувати проект. В таких організаціях є сертифікований землевпорядник, і геодезисти з наявними приладами. Вони виїжджають на місце і проводять точний вимір обраного Вами ділянки.

Знайти таку організацію Вам допоможе державний реєстр сертифікованих інженерів-землевпорядників. Пакет документів під назвою «Проект землеустрою» оформляється приблизно від 2 до 3 місяців. Це залежить від навантаження на інженера.

Після виготовлення проекту та узгодження необхідно подати заяви про затвердження проекту до відповідного органу, який видав дозволи на розробку проекту. Протягом 14 днів Ви отримаєте рішення про його затвердження. Після чого можете зареєструвати право власності на цю земельну ділянку. Це відбувається в ЦНАП.

Вся ця процедура отримання 2 га землі може тривати до півроку. Це пов'язано, на жаль, з бюрократичною стороною питання.

Що робити після отримання 2 га землі?

Ви пройшли весь шлях від бажання отримати землю, до наявності на руках документів, що підтверджують ваше право власності на землю і можете займатися сільським господарством. Або укласти договір з фермером, в оформленні оренди на землю допоможе Вам наша компанія.

Якщо Ви приймете рішення займатися самостійно, потрібно врахувати що Держгоекадастр контролюватиме використання земель за призначенням. Тобто Ви не зможете на даній ділянці побудувати щось і узаконити.

10940