Вівторок, 16 березня 2021 17:47

Що потрібно знати про право постійного користування землею

(3 голосiв)

Право постійного користування. Порядок першочергових дій.

Наразі Ви знайомитися з детальним порядком дій для перевірки належного оформлення Вашого права постійного користування та вжиття заходів для його збереження та захисту від посягань.

І. Перш за все, необхідно переконатися, у наявності у Вас оригіналу державного акту на права постійного користування землею.

Огляньте державний акт. Він обов’язково має містити:

  • - відомості про його серію та номер (титульна сторінка);
  • - Ваші дані (прізвище, ім’я та по батькові), написані вірно, без помилок.
  • - інформацію про земельну ділянку (площу, цільове призначення, місце розташування – сільську, раду, район, область, схему меж). У деяких випадках на державному акті може бути зазначено кадастровий номер земельної ділянки.
  • - інформацію про рішення уповноваженого органу (в більшості випадків сільської, селищної ради, в деяких – районної державної адміністрації), яким земельну ділянку передано в постійне користування.
  • - інформацію про реєстрацію державного акту в Книзі записів (номер реєстрації та дату).
  • - інформацію про посадову особу (орган), які видала державний акт, підпис та печатку.

Увага, у разі втрати оригіналу державного акту, Вам необхідно терміново отримати його архівну копію. Для цього необхідно звернутися до відділу Держгеокадастру (райзему) у відповідному районі із заявою про надання такої копії.

ІІ. В подальшому, у разі якщо на державному акті зазначено кадастровий номер, або якщо кадастровий номер було присвоєно за Вашої ініціативи (в порядку відновлення меж земельної ділянки), необхідно перевірити його дійсність за допомогою Публічної кадастрової карти або звернення до відділу Держгеокадастру у відповідному районі.

При зверненні до Публічної кадастрової карти скористайтеся Електронними сервісами Держгеокадастру. При введенні Вашого кадастрового номера має відобразитися Ваша земельна ділянка, із зазначенням цільового призначення; площі – такої як зазначена в державному актів, форму власності – державна/комунальна; інформація про власника – сільську раду, районну державну адміністрацію чи ГУ Держгеокадастру в області, відомості про Ваше право постійного користування (із зазначенням ПІП).

В разі звернення до відділу Держгеокадастру (через Центр надання адміністративних послуг), за наявності кадастрового номера Вам необхідно замовити витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. При отриманні витягу перевірте, чи зазначено у ньому про наявність Вашого права постійного користування.

ІІІ. В разі відсутності кадастрового номера земельної ділянки Вам необхідно здійснити відновлення (встановлення) меж земельної ділянки та присвоєння кадастрового номера.

Для цього необхідно отримати згоду розпорядника (власника) земель, якими, на даний час, виступає ГУ Держгеокадастру в області та/або сільська/селищна/міська рада.

Отримання згоди передбачає Вашу ініціативу у формі заяви про надання згоди на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). До такої заяви необхідно прикласти копію державного акту на право постійного користування землею та копію технічного звіту (чи іншої документації), на підставі якого видавався державний акт (за наявності); копію паспорта та картки платника податку (ідентифікаційного номера).

Строк розгляду такої заяви становить 1 (один) місяць. Отримавши згоду (у формі наказу, якщо ГУ Держгеокадастру, або рішення сесії ради), необхідно звернутися до розробника документації із землеустрою (приватного чи державного, різниця між якими може бути у вартості і строках) виконання робіт. Інформація про розробників є вільному доступу в мережі Інтернет.

Розроблена технічна документація підписується Вами, як замовником, не погоджується та не затверджується.

Така документація подається кадастровому реєстратору (який працює у відділі Держгеокадастру у районі, за місцем знаходження земельної ділянки), який на її підставі визначає та присвоює кадастровий номер земельній ділянці. За результатом кадастровий реєстратор видає Вам витяг з Державного земельного кадастру, де Ви маєте бути зазначені, як постійний користувач земельної ділянки.

У випадку, якщо Ваша ділянка отримала кадастровий номер при проведенні інвентаризації державних земель, і площа ділянок співпадає із площею зазначеною у державному акті, замовляти додатково технічну документації не потрібно. Достатньо замовити у землевпорядної організації обмінний файл (диск з електронними відомостями), на підставі якого кадастровий реєстратор внесе відомості про Вас і Вашу ділянку до Державного земельного кадастру та видасть відповідний витяг.

4343