Неділя, 10 лютого 2019 09:50

Що потрібно знати про поновлення договорів оренди у 2019 році?

(9 голосiв)

Про поновлення договорів оренди землі, особливо державної власності, написано багато.

Але на практиці, зазвичай виникає ряд нюансів пов’язаних з відсутністю чіткого регулювання порядку розгляду Орендодавцем (уповноваженим органом державної влади), заяв з цього питання та неоднозначною судовою практикою.

Не зайвим буде нагадати найперші дії пов’язанні з підготовкою до поновлення договору оренди землі.

По-перше. Проаналізувати договір оренди землі на предмет строку подання листа – повідомлення. Такий строк, в більшості випадків становить – 1 місяць (30 днів). Але, в деяких випадках може бути зазначено – 60 днів, 90 днів. З власної практики, виключні випадки – 120 днів, 180 днів. Строк дії договору слід відраховувати від дати його державної реєстрації.  

По-друге. Підготувати лист-повідомлення про поновлення строку дії договору та пакет документів, який хоча законодавством не вимагається, але на практиці рекомендується додавати при зверненні до уповноваженого органу. ЄДИНИМ ОБОВ'ЯЗКОВИМ ДОДАТКОМ ДО ЛИСТА-ПОВІДОМЛЕННЯ Є ПРОЕКТ ДОДАТКОВОЇ УГОДИ. Серед іншого, це агрохімічний паспорт поля, витяг з технічної документації про нормативно грошову оцінку земельної ділянки, витяг з Державного земельного кадастру, докази належного виконання умов договору. Слід зауважити, що залежно від умов кожного конкретного договору такий перелік документів може бути розширено.

По-третє. Подати (направити поштою) лист-повідомлення про поновлення договору оренди Орендодавцю – це може бути сільська/селищна рада або управління Держгеокадастру в області. Обов’язково залиште собі докази подання такого листа (штамп з вхідною відміткою, чек про відправлення листа).

Строк розгляду такого листа-повідомлення становить 1 (один) місяць з моменту отримання. На практиці, наразі розпорядники земель готують відповідь вчасно. Проте, результат такого розгляду (наказ, лист, інше рішення) не завжди направляється заявнику. А тому, рекомендується тримати це питання на контролі та регулярно цікавитися результатом розгляду. За вашою вимогою відповідь може бути вручена наручно чи відправлено поштою.

І головне, в разі якщо Орендодавець вступає з Вами у переписку щодо зміни умов договору при його поновленні, слід врахувати наступне:

- така переписка не означає, що рішення про поновлення договору оренди землі буде обов’язково прийнято;

- зміна умов договору можлива лише за взаємною згодою сторін. Але у разі не досягнення такої згоди, переважне право на поновлення договору оренди припиняється (наприклад, Вам запропонують максимальну ставку орендної плати – 12%, а Ви не згодні з такою зміною);

- навіть якщо Орендодавець заперечує у поновленні договору оренди землі, Ви маєте право на звернення до суду з позовом про захист порушеного права.

В разі виникнення додаткових питань, буду рада поспілкуватися. 

З повагою, Олена Ляшенко.

6572