Середа, 29 серпня 2018 13:21

ВР направила до Конституційного суду законопроект, що стосується ринку землі

(5 голосiв)

Автори проекту закону хочуть доповнити Конституцію статтею про фермерське господарство як основу АПК.

Верховна Рада включила до порядку денного сесії президентський законопроект про зміни до Конституції щодо розвитку фермерства та реалізації прав українців на землю, а також направила його до КСУ, повідомляє «Укрінформ».

За ухвалення постанови «Про включення до порядку денного сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств і про його направлення до Конституційного Суду України" в цілому проголосували 267 народних депутатів.

У проекті закону йдеться про те, що в Україні необхідно створити всі соціально-економічні умови для запровадження ринку землі.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 41 Конституції України новою частиною наступного змісту, що основою аграрного устрою України є фермерське господарство.

Конституційний Суд у своєму висновку має визначити, чи не суперечать такі зміни чинним статтям 157 і 158 Основного закону. Так, стаття 157 передбачає, що Конституція не може бути змінена, якщо зміни передбачають скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, або якщо вони спрямовані на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України. З іншого боку, статтею 158 визначено, що законопроект про внесення змін до Конституції України, який розглядався Верховною Радою, і закон не був прийнятий, може бути поданий до ВР не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту. Водночас парламент протягом строку своїх повноважень не може двiчi змiнювати однi й тi самi положення Конституцiї.

Після висновку КС Верховна Рада винесе постанову на голосування.

888